Abszint (Absinth) - az iparszerû szeszgyártás történetében legmagasabb (legális), 60-80 %-os alkoholtartalommal elõállított (zöld vagy színtelen) ital: fehér ürömfû (artemisia absinthium) és egyéb fûszernövények, valamint desztillált alkohol keveréke. A XX. század elején (kábítószerjellegû és addiktív káros hatására hivatkozva) szinte az egész világon betiltották. Az ezredfordulóra részben rehabilitálták; ma már az Európai Unióban - igaz korlátozott tujontartalommal - ismét forgalmazható.

Advokat (Advocat, Avocat, Advocaat, Advokaat) - fûszeres gabonapálinkán alapuló holland tojáslikõr, alkoholtartalma min. 14 % (e kifejezést ma már általánosságban is használják a tojáslikõrök megnevezésére)

Akvavit (Aquavit) - köményízû, dán gabonapálinka, alkoholtartalma 38-45 % (Ismertebb márkái: Aalborg, Bommerlunder, Kronenkreuz, Malteserkreutz)

Allasch - gabona- vagy burgonyaszesz-alapú köménypálinka, vagy köménylikõr (nevét a Riga melletti Allasch községrõl kapta)

Amaretto - olasz, fûszeres mandulalikõr, alkoholtartalma 28 % (e kifejezést ma már általánosságban is használják a mandulalikõrök megnevezésére)

Amer Picon - francia, kesernyés aperitif, alkoholtartalma 30 %

Ampelos - magyar vermut

Agmiral - holland köménypálinka

Angostura - Venezuelából, illetve Trinidad szigetérõl származó, s Angostura cserjével ízesített keserû, (fõleg száraz) italok aromásítására használják, alkoholtartalma cca. 40 %

Anisette - francia ánizslikõr, alkoholtartalma legalább 30 %

Aperol - rebarbaraalapú gyomorkeserû, alkoholtartalma 11 %

Applejack - amerikai, érlelt almapálinka

Aqua D'oro - olasz rozmaringlikõr

Armagnac - fahordóban érlelt francia borpárlat (Ismertebb márkái: Chabot, Janneau, Marquis de Montesquieu, Sempé) bõvebben

Arrak (Arrack) - rizsbõl és cukornádból (vagy pálmalevélbõl) készült kelet-ázsiai pálinka, alkoholtartalma cca. 45 %

Becherovka - keserû, cseh fûszerlikõr, nevét Josepf Becher patikusról kapta

Benedictine - aranysárga normandiai keserûlikõr, alkoholtartalma 43 %

Bernina-Bitter - svájci aperitif

Bierbrand - sörpárlat, alkoholtartalma min. 38 %

Bitter Lemon - a limette (lime, zöldcitrom) héjából készült kinintartalmú, alkoholmentes ital (hasonló jellegû a Bitter Orange, illetve a Bitter Grapefruit is)

Boonekamp - holland gyomorkeserû, alkoholtartalma 48 %

Borovicka - szlovák borókapálinka, alkoholtartalma 38-40 %

Brandy - borpárlat, alkoholtartalma min. 36 % (receptekben olyankor jelent pálinkát, ha a nevében megkülönböztetõ jelzõként valamilyen <nem szõlõ> gyümölcs <elsõsorban: szilva, narancs, sárgabarck, cseresznye, feketeribiszke> szerepel) bõvebben

Byrrh - francia, boralapú aperitif, alkoholtartalma 18 %

Cachaça - brazil cukornádpálinka

Calvados - érlelt, normandiai almaborpárlat, alkoholtartalma 42 %

Campari - gyógynövényekkel és füvekkel ízesített kesernyés olasz aperitif, alkoholtartalma 27 %, jéggel és szódával szokás felszolgálni

Campari Soda - Campari Bitter és szódavíz 4:6 arányú keveréke

Cape Corse - francia aperitif, alkoholtartalma 15-20 %

Carlsberg - keserû fûszerlikõr

Carpano - olasz vermut

Cassis - svájci ribizlipálinka, alkoholtartalma 40-45 %; vagy francia feketeribizli-likõr; vagy ribizliszirup (e kifejezést ma már általánosságban is használják a feketeribizke-likõrök megnevezésére)

Centerbe - olasz fûszeres likõr

Chambery - francia vermut

Champagne - francia, palackban erjesztett pezsgõ bõvebben

Chanelle - fahéjízesítésû likõr

Charleston Follies - különféle gyümölcsökbõl komponált likõr

Chartreuse - francia fûszerlikõr (sárga/édes vagy zöld/száraz), alkoholtartalma 43-55 %

Chatenét (Chastenet) - francia vermut

Cherry brandy - cseresznyelikõr vagy -pálinka, alkoholtartalma min. 25 % (e kifejezést meggypárlatok és -likõrök megnevezésére is használják)

China Martini - keserûlikõr, alkoholtartalma 31 %

Cider (Cidre) - könnyû, legtöbbször szénsavas almabor

Cinzano - olasz (cég és) vermutcsalád

Cinzano Bitter - kesernyés olasz aperitif

Citronelle - citromszirup

C.L.O.C . - dán köménylikõr

Cognac - fahordóban érlelt borpárlat, alkoholtartalma 40 % (Ismertebb márkái: Courvoisier, Hennessy, Martell, Remy Martin) bõvebben

Cointreau - narancshéjjal ízesített, színtelen francia likõr, alkoholtartalma 40 %

Cream - önmagában tejszínt jelent, de valamely ital nevével együtt az abból készült - tejet vagy tejszínt tartalmazó - krémlikõr elnevezése, pld. Kahlúa Cream vagy Drambuie Cream

Cream of Coconut - alkoholmentes kókuszdiókrém, italok édesítésére és aromásítására használják

Créme de ... - sûrû, nagy cukortartalmú, többnyire borpárlatra épülõ likõrök, a nevükben is megjelenõ ízesítéssel, alkoholtartalmuk legalább 25 %

Cynar - articsóka alapú keserû aperitif, alkoholtartalma 16,5 %

Curaçao - Curaçao szigetérõl származó, holland, borpárlat-alapú narancslikõr (kék, fehér, zöld, piros, vagy narancsszínû)

Donnler - svájci gyomorkeserû

Drambuie - skót whisky-mézlikõr, alkoholtartalma 40 %

Dubonnet - francia, vörösbor-alapú aperitif, alkoholtartalma 18 %; tisztán vagy szódával szolgálják fel

Eau-de-vie de biere - francia sörpárlat, alkoholtartalma min. 38 %

Eau-de-vie de marc - francia törkölypálinka

Eau-de-vie de poire - francia körteborpárlat

Enzian (Gentian) - az Alpok vidékén az encián gyökerébõl nyert párlat, alkoholtartalma 40-50 %; hûtve szolgálják fel

Fernet Branca - egy milánói cég gyomorkeserûje, alkoholtartalma 45 %

Forbidden-Fruit - naranccsal és grapefruittal ízesített likõr

Fox bitter - svájci aperitif

Galliano - olasz fûszerlikõr, alkoholtartalma 35 %

Gancia - olasz vermut

Genever (Geniévre, Geniever, Jenever) - borókával és egyéb fûszerekkel vagy gyümölccsel ízesített, érlelt gabonapálinka, alkoholtartalma 38-43 %

Gin - angol gabonapárlat, melyet árpából, rozsból készítenek és borókával, valamint más fûszerekkel ízesítenek, alkoholtartalma 38-45 % (Ismertebb márkái: Booth, Gordon's, Burnet, Seager, Seagram's, Nikolsen, Beefeater, Walker, Steinhäger) bõvebben

Ginger Ale - gyömbérízû limonádé

Grand Marnier - francia, borpárlat-alapú narancslikõr, alkoholtartalma 40 %

Grappa - olasz törkölypálinka, alkoholtartalma 40-46 %

Grenadine - piros szeszmentes gránátalma-szirup, italok színezésére és édesítésére használják

Griotte - francia cseresznyepálinka

Groseilles Syrup - francia szederszirup

Habzóbor - erjesztett vagy szénsavval dúsított bor bõvebben

Half om Half - Curaçaoból és Orange-Bitterbõl készített holland likõr

Hefebrand - (bor- vagy gyümölcs-) seprõpálinka, alkoholtartalma min. 38 %

Himbeergeist - német málnapálinka, alkoholtartalma 40 %

Hubertus - fûszeres likõr

Irish Mist - ír whiskey-mézlikõr

Isolabella - olasz vermut

Istra bitter - délszláv kesernyés aperitif, alkoholtartalma 32 %

Iva Bitter - alpesi füvekbõl készült gyomorkeserû

Izarra - francia, mézzel és borpárlattal ízesített likõr, alkoholtartalma 43-45 %

Jägermeister - német gyógynövénylikõr, alkoholtartalma 35 %

Kahlúa - mexikói kávélikõr, alkoholtartalma 26,5 %

Keuck - török kávélikõr, alkoholtartalma 31 %

Kirsberry - dán cseresznyelikõr, alkoholtartalma 25 %

Kirschwasser - német/svájci cseresznyepálinka, alkoholtartalma 40-50 % (meggypárlatokra is használatos elnevezés)

Kontiki - ginbõl, citromból, grapefruitból készített likõr, alkoholtartalma 22 %

Kümmel - köményes likõr, alkoholtartalma 43 %; erõsen hûtve szolgálják fel

Luxardo - olasz cseresznyelikõr

Madeira (Madére) - Madeira szigetérõl származó, portugál borkülönlegesség, alkoholtartalma 15-20 %

Makiza - szilvaszirup

Malaga - spanyol csemegebor, alkoholtartalma cca. 17 %

Malibu - kókusz ízesítésû, édesített fehér rum, alkoholtartalma 21 %

Mandorlata - mandulaszirup

Maraschino - dalmát cseresznyelikõr, eredetileg Maraska-cseresznyébõl készítik, alkoholtartalma 30-35 %

Marc - francia almatörköly-pálinka, alkoholtartalma 40-45 %

Martini - olasz (cég és) vermutcsalád, alkoholtartalma 16-18 %

Martini Bitter - kesernyés aperitif, alkoholtartalma 25 %

Marsala - szicíliai édes bor, alkoholtartalma 15-20 %

Mastic - görög ánizslikõr, alkoholtartalma 38-40 %; ha vizet adnak hozzá, opálossá, tejszerûvé válik az ánizsolajtól

Mastica - bolgár édeskömény-aperitif

Mazarin - francia keserûlikõr

Mecseki - fûszeres likõr

Metaxa - görög, vörös szõlõbõl készített, kissé fûszeres brandy, alkoholtartalma cca. 40 % bõvebben

Metheglin - malátából és mézbõl gyártott angol likõr

Mezcal - mexikói agavépálinka, amelyre alapanyagának összetétele, vagy gyártási helye miatt nem használható a tequila elnevezés (Ismertebb márkái: Del Maguey, Lajita, Monte Alban)

Midori - japán dinnyelikõr

Mirabelle - elzászi szilvapálinka, eredetileg Mirabelle-szilvából készítik

Mistra - színtelen, ánizsos likõr, alkoholtartalma min. 40 %

Nocino - zölddió ízesítésû likõr, alkoholtartalma min. 30 %

Noilly-Prat - francia vermut

Orange-Bitter - narancshéj-keserû, (fõleg édes) italok aromásítására használják, alkoholtartalma cca. 40 %

Orgeat Syrup - alkoholmentes mandulatejszirup, italok illatosítására használják

Ouzo - görög ánizspálinka, alkoholtartalma 38-50 %; ha vizet adnak hozzá, opálossá, tejszerûvé válik az ánizsolajtól

Pacharán - kökény ízesítésû spanyol gyümölcspárlat, alkoholtartalma min. 25 %

Parfait Amour - fahéjjal és lila virágszirmokkal ízesített likõr

Pastis - ánizsízû aperitif, alkoholtartalma min. 40 %

Pernod - ánizsízû aperitif, alkoholtartalma 40-45 %; ha vizet adnak hozzá, opálossá, tejszerûvé válik az ánizsolajtól

Perry - könnyû, általában szénsavas körtebor

Pisco - agyagedényben érlelt dél-amerikai borpárlat bõvebben

Portói - érlelt, portugál csemegebor, alkoholtartalma 16-20 %; nevét Oporto városáról kapta (Ismertebb márkái: Royal Oporto, Sandeman, Fonseca, Cockburn, Ferreira) bõvebben

Punch au Rhum - rum alapú likõr

Raki (Rakija) - török, bor- vagy gyümölcs-alapú ánizspálinka, alkoholtartalma 40-50 %

Ramazotti - Ausano Ramazotti által 1815-ben kikevert gyomorkeserû, alkoholtartalma 30 %

Rose's Lime Juice - limette-szirup, italok édesítésére és aromásítására használják

Rubis - piros cseresznyelikõr

Rum (Ron, Rhum) - cukornádmelasz-párlat, alkoholtartalma 38-54 % (Ismertebb márkái: Bacardi, Captain Morgan, Havanna Club) bõvebben

Sambuca - bodzabogyóból és édesgyökérbõl készített ánizsízû olasz likõr, alkoholtartalma min. 38 %

Sherry (Jerez, Xéres) - spanyol (többnyire száraz) csemegebor, alkoholtartalma 14-25 % (Ismertebb márkái: Amantilando, Hanzanilla, Sandeman, Domecq, Gonzales Byass) bõvebben

Sligovica (Slivovitz, Slivovica) - érlelt, délszláv szilvapálinka, alkoholtartalma 40-45 %

Sloe Gin - gin alapú kökénylikõr, alkoholtartalma min. 25 %

Southern Comfort - narancs-barack aromájú whiskeylikõr, alkoholtartalma 40 %

Steinhäger (Schinkenhäger) - borókával ízesített német gabonapálinka, alkoholtartalma 40 %

Strega - olasz gyógynövénylikõr

Szaké (Sake) - japán rizsbor, alkoholtartalma 15-20 %

Tangerinette - francia mandarinlikõr

Tequila - mexikói agavépálinka, alkoholtartalma cca. 45 % (Ismertebb márkái: Sierra, Sauza, Cuervo, Olmeca, Camino Real) bõvebben

Tia Maria - rum alapú kávélikõr, alkoholtartalma 31,5 %

Tiffin - tealikõr, alkoholtartalma 35 %

Triple Sec - keserûnarancs héjával ízesített narancslikõr

Underberg - német gyomorkeserû, alkoholtartalma 49 %

Unicum - gyomorkeserû likõr, alkoholtartalma 42 %

Vandermint - csokoládéaromával ízesített holland borsmentalikõr, alkoholtartalma 30 %

Vermut - alkohollal, fûszerekkel, cukorral dúsított csemegebor, alkoholtartalma 16-18 % (Ismertebb márkái: Martini, Cinzano, Carpano, Chambéry, Gancia) bõvebben

Vinjak - borpárlat bõvebben

Vodka - gabonapálinka, alkoholtartalma 40-75 % (Ismertebb márkái: Wyborowa, Zuborowka, Sztolicsnaja, Moszkovszkaja, Finlandia, Smirnoff, Absolut Vodka) bõvebben

Weinbrand - borpárlat, alkoholtartalma min. 36 % bõvebben

Whisky (Whiskey) - fahordóban érlelt gabonapálinka, alkoholtartalma 40-45 % (Ismertebb márkái: Ballantinés, Chivas Regal, William Grants, Jack Daniels, J & B, Jim Beam, Black Velvet, Johnnie Walker, Seagram's) bõvebben

Zubrovka - lengyel, bivalyfûvel ízesített vodka

Szerző: www.mr-mixer.hu